Belastingaangifte,
Boekhouding,
Jaarrekeningen maken...

10 Belastingtips 2020

 

Wist jij dat de grootste ergernis voor ondernemers de administratie en/of de belastingaangifte is? Want waar begin je, waar moet je rekening mee houden? En vooral: Hoe betaal jij uiteindelijk zo min mogelijk belasting. Je leest hier met onze Top 10 Belastingtips!

 

1. Een goed begin is het halve werk

Op welke aftrekposten en toelages had jij eerdere jaren recht? Grote kans dat jij deze ook dit jaar mag inzetten. Breng ook belangrijke wijzigingen in kaart: Ben je afgelopen jaar getrouwd? Heb je een huis gekocht? Al deze zaken hebben gevolgen voor je belastingaangifte.

 

2. Contoleer altijd je vooraf ingevulde aangifte

Aftrekposten, extra heffingskortingen en de verdeling van fiscaal partners worden NIET vooraf ingevuld. En het zijn juist deze zaken die jou meer fiscaal voordeel kunnen opleveren. Wees daaron nauwkeurig en controleer altijd of alles correct & volledig is ingevuld.

 

3. Ontvang korting op je investering!

Met deze tijdelijke regeling (investeringskorting: BIK) wil het kabinet ervoor zorgen dat bedrijven ook in deze roerige tijden blijven investeren. Het investeringsbedrag kan jij namelijk gewoon weer verrekenen via de loonheffing. Heeft jouw machine zijn beste tijd gehad? Misschien is het dan een perfect moment om deze in 2021 te vervangen.

 

4. Fiscaalpartner

Als je een kind hebt met je fiscaal partner, is het slim om samen aangifte te doen. Je krijgt namelijk een extra belastingkorting voor thuiswonende kinderen onder de twaalf jaar. Verder kan het heen en weer schuiven van aftrekposten tussen fiscale partners veel geld besparen. Als je ervoor zorgt dat één van de fiscale partners een te betalen bedrag heeft van €45, zit je onder te aanslaggrens. Dat betekent dat de Belastingdienst bedragen tot dit bedrag niet int en je dus niet hoeft te betalen.

 

5. Scheiding en alimentatie

Betaalde partneralimentatie is een aftrekpost, betaalde kinderalimentatie niet. Als je partneralimentatie ontvangt betaal je er juist belasting over. Let bij een scheiding goed op over welke periode fiscaal partnerschap is aangegeven. Doordat de aangifte vooraf is ingevuld, kan het zijn dat de periode  die daar is aangegeven onjuist is, omdat de scheiding op het moment nog niet compleet was.

 

6. Rekeningen van kinderen

Heb je minderjarige kinderen met een bank- of spaarrekening? Deze moeten worden opgenomen onder de bezittingen in box 3. Als ze een bij baantje hebben moeten ze zelf belastingaangifte doen.

 

7. (Om)scholingskosten vergoeding

Om mensen die in deze crisis hun baan verliezen zo makkelijk mogelijk om te scholen betalen werkgevers voortaan geen loonheffing meer voor scholingskosten gemaakt ná het beëindigen van het dienstverband.

 

8. Bepaalde medischekosten worden gezien als een aftrekpost

Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorgeschreven medicijnen, inentingen voor een verre reis, en fysiotherapeut. De belastingdienst krijgt hier geen informatie over, dus hier blijven vaak onnodig aftrekposten onbenut. Het gaat hier over kosten die niet in het basispakket zitten, of die onder het eigen risico vallen.

 

9. Bank -en spaartegoeden

De gehele waarde van binnen- en buitenlandse beleggingen, banktegoeden spaartegoed op 1 januari moeten worden aangegeven. Als je dit niet hebt gedaan, en de belastingdienst komt er achter, kan je rekenen op een hoge boete.

 

10. Middeling van wisselende inkomens

In Nederland hebben we te maken met verschillende belastingschijven: 37,10 en 49,50%. Heb jij als ondernemer een sterk wisselend inkomen waardoor je het ene jaar het hoogste belastingtarief betaald en het volgende jaar het laagste tarief? Met middeling bereken je het gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten jaren en hoeveel belasting je dan per jaar moet betalen. Komt dit herrekende belastingtarief lager uit dan heb je recht op teruggaaf.

 

 

Leuker kunnen we het niet maken, wel fiscaal aantrekkelijker!