Belastingaangifte,
Boekhouding,
Jaarrekeningen maken...

Belangrijke belastingwijzigingen 2021

Beter, eerlijker en duurzamer uit de crisis. Dat wil het kabinet bereiken met het Belastingplan 2021. Maar wat stond er eigenlijk precies in de Miljoenennota? Wij zetten de belangrijkste belastingwijzigingen voor ondernemers voor je op een rij.

 

 

 1.  Het coronavirus & belastingen

 

De tijdelijke versoepeling van belastingmaatregelen, die maart 2020 zijn ingegaan, worden gedeeltelijk verlengd in 2021. Ook legt het kabinet een aantal regelingen wettelijk vast, zoals de netto zorgbonus. Hierdoor hebben ondernemers een wettelijke basis voor de administratie en de belastingaangiftes.

  • Terugbetaling uitstel belastingen

Ben je door de uitbraak van het coronavirus in de financiële problemen gekomen? Dan is de kans groot dat je uitstel hebt aangevraagd voor de betaling van belastingen. Het gaat hier om de betaling van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en de loonbelasting (uitstel geldt niet voor sociale premies).

Ondernemers krijgen een betalingsregeling aangeboden van de Belastingdienst,  waarmee ze tot 1 januari 2023 iedere maand (maximaal 24 maanden) een vast bedrag terugbetalen.

  • Verlaagde invorderingsrente

Als je een aanslag niet op tijd betaalt, moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. De tijdelijke verlaging van invorderingsrente, naar bijna nul, wordt gelukkig verlengd tot en met 31 december 2021.

 

 2.  Heffingvrij vermogen Box 3 omhoog

 

Spaarders en kleine beleggers opgelet. Want in 2021 betaal je waarschijnlijk veel minder belasting over je vermogen. Vermogens tot € 50.000 (€100.000 met fiscaal partner) betalen zelfs helemaal geen box 3 -belasting meer. Dus sparen maar!!

 

 3.  Verlaging van de zelfstandigenaftrek

 

Deze gunstige aftrekpost voor zzp'ers wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd naar €3240 in 2036. Deze aftrekpost daalt eerst in stappen van €360, hierna een stap van €390 en vervolgens nog acht stappen van €110.

Gelukkig zal je merken dat ondanks deze afbouw, je er toch niet op achteruit gaat. Dit komt omdat je komend jaar gecompenseerd wordt door hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting.

 

 4.  Verlaging van de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

 

Het basistarief van de inkomstenbelasting (schijf 1) gaat volgend jaar omlaag. Heb jij als zzp´er een inkomen tot € 68.507? Dan betaal je 0,25% minder belasting. Voor MKB bedrijven geldt een verlaging van het lage Vpb-tarief van 16,5% naar 15%. Ook geldt het lage tarief voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000. Kortom, meer voordeel voor meer bedrijven!

 

 5.  Arbeidskorting gaat eerder omhoog

 

De arbeidskorting is een welkome lastenverlichting voor alle harde werkers. Hoeveel arbeidskorting je precies ontvangt hangt af van je inkomen en je leeftijd (wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt ontvang je minder korting). Door de geplande verhoging in 2022 naar 2021 te halen, gaat het volgend jaar nog meer lonen om meer te werken.

 

 6.  Algemene heffingskorting wordt extra verhoogd

 

Door deze heffingskorting extra te verhogen, neem het besteedbaar inkomen van mensen met een inkomen tot €68.507 toe. Lagere inkomens hebben het meeste profijt van deze verandering.